laundry roon

Hoe je jouw apparaten kunt beschermen tegen slecht weer en blikseminslagen

Onvoorspelbaar weer kan een bedreiging vormen voor elk elektronisch apparaat dat je gebruikt. Een plotselinge blikseminslag kan je kostbare gadgets beschadigen en zelfs vernietigen. Het goede nieuws is echter dat er manieren zijn om deze apparaten te beschermen tegen de krachten van de natuur. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je je elektronica kunt beschermen tegen slecht weer en blikseminslagen.

 

Zorg voor een goede aarding

Een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om jouw apparatuur te beschermen tegen bliksemschade, is ervoor zorgen dat ze goed geaard zijn. Als je apparaten niet goed geaard zijn, kan de overspanning gemakkelijker doordringen en schade veroorzaken of zelfs de apparaten vernietigen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw apparaten altijd op de juiste manier geaard zijn.

Gebruik overspanningsbeveiliging

Een andere belangrijke manier om jouw apparatuur te beschermen tegen blikseminslagen is met behulp van overspanningsbeveiliging. Dit type beveiliging beschermt jouw apparaten tegen de gevolgen van spanningspieken die vaak optreden bij bliksem. Overspanningsbeveiliging is verkrijgbaar als afzonderlijke modules of als een geïntegreerde functie in veel stopcontacten en stekkerdozen.

Houd je apparaten uit de buurt van water

Elektronische gadgets en water gaan niet goed samen. Gebruik jouw elektronica niet als het regent of in de buurt van oppervlakken die nat zijn. Een plotselinge regenbui of een lekkend dak kan fataal zijn voor jouw apparaten. Zorg dat je gadgets droog blijven door een overdekking voor jouw apparaat te gebruiken tijdens regenbuien.

Trek de stroomvoorziening eruit

Als het weer in jouw omgeving begint te bliksemen, trek je de stekker uit het stopcontact voor al jouw elektronica. Wanneer bliksem in het elektriciteitsnetwerk slaat, kunnen er enorme hoeveelheden overspanningsenergie in het systeem vrijkomen, wat de elektronische apparaten onherstelbaar kan beschadigen. De stroomvoorziening eruit trekken is de beste manier om jouw apparatuur te beschermen.

Houd rekening met de positie van jouw apparaten

Plaats jouw elektronica op de juiste plekken. Vermijd bijvoorbeeld het plaatsen van apparaten in de buurt van open ruimtes zoals ramen of deuren. Dit zijn de plekken die het vaakst worden getroffen door bliksem. Zorg ervoor dat jouw apparatuur zich in de beschutting van een solide muur bevindt om de kans op blootstelling aan bliksem te verminderen.

 

Niemand wil een defecte mobiel, computer of tv door blikseminslag, maar dit risico kun je wel verminderen. Door de stappen te volgen die we hierboven hebben beschreven, kun je jouw elektronische apparaten beschermen tegen slecht weer en blikseminslagen. Vooral als je van plan bent om jouw apparaten nog jarenlang te blijven gebruiken, is het een goed idee om aandacht te besteden aan het beschermen tegen de gevaren van het weer. Met het nemen van bovengenoemde maatregelen help je om jouw elektronica blijvend te beschermen tegen de invloeden van slecht weer en bliksem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *