berg van aggregate

Welke verschillende aggregaten zijn er in bouw?

Als je op zoek bent naar machines voor bouw- en sloopwerkzaamheden, dan ben je vast al eens de term “aggregaten” tegengekomen. Maar wat zijn aggregaten nu precies en hoe worden ze gebruikt in de bouw? In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten aggregaten die worden gebruikt in de bouwsector en leggen we uit wat hun belangrijkste toepassingen zijn.

 

Aggregaten zijn machines die worden gebruikt om verschillende soorten energie op te wekken. In de bouwsector worden aggregaten vaak gebruikt als mobiele stroomvoorziening op bouwplaatsen waar geen vaste aansluitingen zijn. Maar ook voor het aandrijven van machines zoals pompen, zaagmachines, compressoren en andere gereedschappen worden aggregaten veelvuldig gebruikt. We onderscheiden verschillende soorten aggregaten op basis van hun aandrijving. In principe zijn er drie soorten aggregaten: dieselaggregaten, benzineaggregaten en aggregaten op gas.

Dieselaggregaten zijn aggregaten die werken op dieselbrandstof. Deze aggregaten worden vaak gebruikt bij grotere bouwplaatsen waar de energiebehoefte hoger is en waar er vaak geen vaste aansluitingen zijn. Dieselaggregaten zijn robuust, betrouwbaar en eenvoudig op te starten. Ze zijn bovendien erg energiezuinig en kunnen een hoog vermogen leveren. Een nadeel van dieselaggregaten is dat ze doorgaans meer geluid produceren dan benzineaggregaten of aggregaten op gas.

Benzineaggregaten zijn net zoals dieselaggregaten mobiele stroomvoorzieningen, maar werken op benzine. Deze aggregaten worden vaak gebruikt bij kleinere bouwplaatsen waar de energiebehoefte lager ligt. Ze zijn doorgaans goedkoper in aanschaf dan dieselaggregaten, maar zijn minder energiezuinig en leveren een lager vermogen dan dieselaggregaten. Een voordeel van benzineaggregaten is dat ze minder geluid produceren dan dieselaggregaten.

Aggregaten op gas werken op propaan of aardgas en worden voornamelijk gebruikt op plekken waar geen brandstofopslag mogelijk is. Ze zijn milieuvriendelijker dan diesel- of benzineaggregaten omdat ze minder uitstoot produceren en minder lawaai maken. Dit type aggregaat wordt vaak gebruikt in stedelijke gebieden waar er veel milieu-eisen worden gesteld.

Naast deze verschillende aandrijvingen zijn er ook nog verschillende vermogensklassen beschikbaar. In de bouwsector worden vaak aggregaten gebruikt met vermogens van 5 tot 500 kVA. Het vermogen dat je nodig hebt, hangt af van de energiebehoefte op jouw bouwplaats. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de capaciteit en hoe hoger de prijs.

 

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende soorten aggregaten die worden gebruikt in de bouwsector. Van diesel- en benzineaggregaten tot aggregaten op gas: elk type aggregaat heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om rekening te houden met het vermogen dat je nodig hebt en om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke project. Hopelijk heeft deze blog je geholpen om meer inzicht te krijgen in de verschillende soorten aggregaten die beschikbaar zijn in de bouwsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *